Check Up Nedir?

Check UP; Kişilerde erken teşhis edilebilmesi amaçlı yapılan genel sağlık taramalarına verilen isimdir. Check UP yaptıran kişiler hem sağlıklarıyla ilgili risklerden erken haberdar olmak hem de hastalıklara karşı önlem almak amacıyla yapılan tüm vücut tetkikleridir. Genel amaç hastalık ortaya çıkmadan önlem almaktır ve erken teşhis her zaman rahatsızlıklarda önem taşır. Erken tanı ve teşhis bakımından hayati önem taşıyan check UP tetkikleri son derece önemli ve ertelenmemesi gereken sağlık taramalarıdır. Sağlıklı olan kişilerin dahi yılda bir kez yaptırması gereken sağlık taramasına verilen isimlerdir.

Neden Check Up Yaptırmalıyız?

Sağlık maddi ve manevi kayıplar yaşamamak adına mutlaka önemsenmesi gereken bir durumdur. Sağlık kaybolmadan ve hastalık başlamadan önce erken teşhis açısından check UP yaptırmak oldukça büyük önem taşır. Vücudun sağlık taramasından geçerek olası hastalıklara da erken önlem almak amacıyla yapılan tetkiklerin tamamı check UP adı altında toplanır. Bazı hastalıklar meydana gelirken belirti vermezler ve bu sebepten dolayı erken teşhis açısından sağlıklı hisseden bir bireyin dahi check UP yaptırması önem taşır.

Check Up Zaman Yaptırmalısınız?

Kişiler genel olarak hasta oldukları zaman doktora başvuru yaparlar ve bu bazı hastalıkların tedavilerine geç kalınmasına neden olmaktadır. Check UP yaptırma zamanları olarak kişiler için yaş, cinsiyet, genetik özelliklere göre farklılık gösteren kriterler olsa da sağlıklı olan bireylerin 20 yaş itibariyle mutlaka yılda bir kez check UP yaptırmalıdırlar. Özellikle 35-40 yaşlarından sonra mutlaka her bireyin check up yaptırması hastalıklar için erken önlem alınması açısından hayati önem taşımaktadır. Yılda bir kez sağlıklı olan bireyler için geçerli bir süredir. Genetik bir problem varsa ya da herhangi bir rahatsızlık şüphesi varsa mutlaka süreler ile ilgili doktorla görüşme yapmak önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Avrupa Yakası Check-Up

Check Up Süreci Nasıl İşliyor?

Check UP yaptırmadan önce mutlaka uzman hekim ile bir ön görüşme sağlanarak durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Uzman hekimle yapılacak bu ön görüşmede hastaya yaşı, kullandığı ilaçlar ve daha birçok sağlık taramasına etki edecek olan sorular yöneltilir ve check UP süreci başlamış olur. Check UP yapılmadan önce mutlaka aç karnına olmak ve 24 saat öncesinden randevu alarak saatin belirtilmesi sağlanmalıdır. Tüm sağlık taramanız sonrasında uzman hekim görüşlerinde durum değerlendirmesi yapılarak hastalık söz konusu olduğunda erken teşhis edilmesinde fayda sağlayacaktır.

Check Up Öncesi Yapılması Gerekenler

Check UP yaptırması gereken ve check UP yaptırmak isteyen kişiler mutlaka kendilerine uyan uygun bir sağlık merkezinden randevu almalıdırlar. Check UP işlemleri bazı ön hazırlıklar gerektirir ve uzman hekimin önerilerine uyulması gereken bir süreçtir. Check UP taramasında laboratuvar tetkiklerinin doğru sonuç vermesi ve hızlı olması adına 12 saatlik bir açlık gerekmektedir. Akşam yemeğinden sonra sadece su içilmesi alkol, kafein ya da başka içecek alınmaması önerilir. Check UP çekimlerinde batın ultrasonu bulunuyorsa bol su içilmeli ve mesanenizin dolu olması gereklidir. Parfüm, deodorant gibi kimyasal maddeleri vücutta bulundurmamak ve devamlı kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bilgi vermeniz önem taşımaktadır.

Check Up Hizmeti Sırasında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Check UP işlemleri birçok tetkik ve tahlili bir arada barındırdığı için mutlaka uzman hekimin uyarılarına, tavsiyelerine uyularak süreç ilerlemelidir. Tüm tetkik ve tahlillerin istenen şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir ve öncesinde uyulması gereken kurallara dikkat edilmelidir. Takip eden bir hemşireniz yok ise mutlaka kişi kendisi sonuçlar çıktıkça dosyasına yerleştirmeli ve ilgili doktora sunmak üzere hazırlamalıdır. Uzman hekim tüm sonuçlar toplandıktan sonra durum ile ilgili hastayı bilgilendirip gerekli tedavi için yönlendirme yapacaktır.

İlginizi Çekebilir  Bakıcı / Dadı Check Up

Check Up Paketleri

Check UP paketleri her sağlık kuruluşunda farklı olmak üzere aynı zamanda hastanın yaşına, cinsine ve hastalıklarına göre de farklılıklar gösteren içeriklere sahip olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle mutlaka paket içerikleri hakkında bilgi alınmalı ve öncesinde gereken hazırlıklar yapılmalıdır. Genel anlamda olan check UP paketleri içerisinde tam kan sayımı, kan ve kan şekeri ölçümü, uzman hekim tarafından yapılan fiziki muayene, kalp tetkikleri ve akciğer röntgeni, kadınlar için hormon tahlilleri, idrar tahlilleri gibi tetkikleri barındırmalıdır. Bu tetkikler tek tek dosyalanarak ilgili uzman hekime rapor şeklinde sunulur. Check UP paketleri bazı sağlık kuruluşlarında standart olurken hastanın durumuna bağlı olarak ya da devamlı olan rahatsızlıkları göz önünde bulundurularak ek içeriklerde eklenerek detaylandırılabilir.

Check Up Fiyatları

Check UP işlemleri standart paketler halinde olabileceği gibi hastanın genel durumuna bakılarak da değişiklik gösteren ek tetkiklerle genişleyebilir. Bu durum check up fiyatları üzerinde etkili olabilecek bir durumdur. Bazı sağlık kuruluşlar check UP yaptırmak isteyen kişilere paket programlar sunarak özel indirim yapabiliyorken bazı sağlık kuruluşları da yüksek fiyatlı maliyetlerle check UP işlemlerini gerçekleştirmektedir. Mutlaka kişi uzman hekim ile ön görüşme sağlayarak check UP içeriklerini öğrenmeli ve hangi tetkikleri isteyeceğini bilmelidir. Check UP yaptırılacak olan merkezin mutlaka bir sağlık kuruluşu olmasına dikkat edilmeli ve sonuçları uzman hekimin değerlendirmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde yanlış sonuçlar çıkması bir yana sağlık sorunları oluşmasına da zemin hazırlanmış olunur. İyi araştırma yaparak check UP fiyatları hakkında da bilgi almak sonradan bir mağduriyet yaşamanızı da engellemiş olacaktır.

Bir Check-Up taraması %100 olarak şunları söyler:

  • Kilo ve beslenme sorunları,
  • Yüksek tansiyon,
  • Şeker,
  • Kolesterol,
  • Damar anevrizmaları,
  • Kansızlık hastalıkları,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • İdrar yolları hastalıkları,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Osteoporoz(kemik erimesi),
  • Cilt kanserleri,
  • Tiroit hastalıkları,
  • Ailevi risk yükü,
  • Tümörlerin belirlenmesi,
  • Hormonal bozukluklar v.s
İlginizi Çekebilir  Check-Up Paketleri

Bir Check-Up taraması %90 oranında şunları söyler:

  • Meme kanseri,
  • Kalın bağırsak kanseri,
  • Rahim ağzı kanseri olduğunu,
  • Prostat veya tiroit kanseri,
  • Akciğer Kanseri,
  • Cilt Kanseri,
  • Kan Kanseri,
  • Diğer Kanser Çeşitleri

Check up Fiyatları <— hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edin.

DEĞERLENDİRMELER

Profesör Doktor Değerlendirmesi

Sonuçlarınız; profesör doktor seviyesindeki laboratuvar uzmanı doktorlar tarafından değerlendirilir,gerekli izahat ve öneriler ,tavsiyeler verilir anormal sonuçlar hakkında ilgili branş hekimine yönlendirilir. Normal bulgular varsa muayeneye yönlendirilmemektedir.